Koje su prednosti magnezijuma

Magnezijum

Magnezijum je neophodan za više od 300 biohemijskih procesa u ljudskom telu. Neke od funkcija kojima je potreban magnezijum su:

  • Regulacija krvnog pritiska
  • Sinteza proteina
  • Regulacija nervnog sistema
  • Kontrola šećera u krvi
  • Stvaranje energije
  • Proizvodnja antioksidansa

Read more

Da li je biljno mleko odlična zamena za kravlje mleko

Biljno mleko

Biljno ili vegetarijansko mleko može se praviti od različitih žitarica (ječam, ovas, pirinač, spelta), mahunarki (grašak, kikiriki, soja), orašastih plodova (badem, indijski orah, lešnik, orah) ili kokosovo mleko.

Odlična je zamena za one koji imaju intoleranciju na laktozu ili su vegetarijanci ili vegani. Biljno mleko sadrži manje šećera, osim ovsenog i lešnikovog.

Uglavnom se koriste sirovi plodovi; pečeni, obično imaju izraženiji i manje neutralan ukus.

Read more

Potpuni vodič za Snus i užitak uz bezdimni duvan

Potpuni vodič za Snus i užitak uz bezdimni duvan

Snus, pasterizirani bezdimni duhanski proizvod porijeklom iz Švedske, brzo je narastao izvan svojih skandinavskih korijena. Iako je još uvijek najpopularniji u Švedskoj i Norveškoj, snus sada postaje sve popularniji širom svijeta jer pušači traže manje štetne nikotinske alternative.  Ovaj kompletan vodič će istražiti intrigantan svijet snusa – od njegove povijesti i proizvodnje do savjeta za … Read more

Da li su kesteni zdravi i treba li ih uvrstiti u ishranu

Kesten

Kesten je listopadno drvo iz porodice bukve (Fagaceae), poreklom iz umerenih regiona severne hemisfere. Plodovi kestena sadrže jestive orahe koji su umotani u bodljikavi oklop.

Većina vrsta kestena su visoka stabla, obično sa izbrazdanom korom kod starijih drveća. Nazubljeni listovi su u obliku koplja do donekle ovalni. Bodljikavi oklop okružuje jedan do sedam orašastih plodova, u zavisnosti od vrste, i puca kad dostigne zrelost. Većina muških cvetova su dugi i uspravni; ženski cvetovi su raspoređeni pojedinačno ili u grozdovima. Seme brzo gubi vitalnost i obično brzo klija nakon što padne na zemlju u jesen.

Read more

Zašto treba jesti smokve i kako one pomažu vašem zdravlju

Zašto treba jesti smokve

U 2020. proizvodnja sirovih smokava na svetskom nivou dostigla je 1,26 miliona tona smokava.

Smokve se često nazivaju jednom od „najzdravijih namirnica na svetu“ zbog brojnih zdravstvenih prednosti koje pružaju. Jedna srednja smokva sadrži samo 37 kalorija.

Iako suve smokve možete kupiti tokom cele godine, nema ništa poput jedinstvenog ukusa i teksture svežih smokava. Smokve se dramatično razlikuju u boji i suptilnoj teksturi u zavisnosti od sorte.

Read more

Malo više o jajima i njihovoj hranljivoj vrednosti

Da li ste se nekad zapitali kako se zove taj beli žilavi komadić pričvršćen za žumance ili šta je belance? Evo svega što ste ikada želeli da znate o jajima a verovatno i malo više!

Od čega se sastoji jaje

Ljuska: Prva linija odbrane jajeta od ulaska bakterija je ljuska. Može biti bele ili braon boje, u zavisnosti od rase kokoške; hranljiva vrednost jajeta je ista. Otprilike 10.000 sićušnih pora omogućava ulazak i izlazak vlage i gasova.

Read more