Da li je biljno mleko odlična zamena za kravlje mleko

Biljno mleko

Biljno ili vegetarijansko mleko može se praviti od različitih žitarica (ječam, ovas, pirinač, spelta), mahunarki (grašak, kikiriki, soja), orašastih plodova (badem, indijski orah, lešnik, orah) ili kokosovo mleko.

Odlična je zamena za one koji imaju intoleranciju na laktozu ili su vegetarijanci ili vegani. Biljno mleko sadrži manje šećera, osim ovsenog i lešnikovog.

Uglavnom se koriste sirovi plodovi; pečeni, obično imaju izraženiji i manje neutralan ukus.

Bademovo mleko

Bademovo mleko je jedno od omiljenih biljnih mleka, a bademi su odličan izvor kalcijuma. Kremasto je i izgleda poput kravljeg mleka, tako da je savršeno za decu ili ljude koji nikada ranije nisu probali ovu vrstu pića.

Bademovo mleko ima manje od 2 grama proteina po šolji, ali ima skoro duplo više kalcijuma od šolje kravljeg mleka. Bademi su bogati vitaminom E, antioksidantom koji je dobar za vaš mozak, krv i kožu.

Bademovo mleko jedan je od najpopularnijih bademovih proizvoda jer ima vrlo važnu osobinu: bez laktoze. Ljudi sa intolerancijom na laktozu cene bademovo mleko kao zdravu i ukusnu alternativu tradicionalnim mlečnim napicima. Drugi jednostavno vole njegov slatkasti, orašast ukus.

Bademovo mleko je bogato magnezijumom. Ovaj mineral je jedan od četiri najčešća minerala u vašem telu. To je neophodan dio za više od trista važnih enzimskih reakcija. Magnezijum je posebno važan za kontrolu nivoa šećera u krvi i korišćenje energije u telu.

Ovseno mleko

Ovseno mleko je veoma popularno i lako se pravi.

U poređenju sa 1 šoljom punomasnog kravljeg mleka:
Ovseno mleko ima gotovo isto toliko kalorija kao i kravlje mleko (120 naspram 149).

Može biti teško pronaći ovseno mleko sa niskim sadržajem šećera. Mnogi brendovi koriste ulja za poboljšanje teksture.

Ovas je bogat rastvorljivim vlaknima poput beta-glukana, što koristi šećeru u krvi, kao i zdravlju digestivnog sistema i srca. Ovseno mleko dobro peni, a dobro deluje i u slatkim i u slanim jelima.

Ovas je jedna od najboljih namirnica iz više razloga. Prvo, kao 100% integralno zrno, punjeni su vlaknima, proteinima na biljnoj bazi, vitaminima B i mineralima, uključujući gvožđe, kalcijum i magnezijum. Takođe su povezani sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti, zahvaljujući tipu vlakana zvanom beta-glukan za koje je dokazano da poboljšavaju nivo holesterola i čak pomažu u kontroli šećera u krvi. Ovo vlakno pruža i prebiotike, koji podstiču probiotike vašeg tela i pomažu ovim prijateljskim bakterijama da prežive i napreduju. Konzumiranje hrane sa beta-glukanom povezano je sa poboljšanim imunitetom i zdravljem creva.

Sojino mleko

Sojino mleko je najpopularnije biljno mleko na svetu i možete ga pronaći u mnogim supermarketima ili restoranima širom sveta. Soja je vrlo kontroverzna hrana, postoje studije koje pokazuju da ima dobar uticaj na naše zdravlje, a druge pokazuju da bi mogla biti nezdrava.

Sojino mleko sadrži najveću količinu belančevina u odnosu na ostala mleka, u količini od 7 do 12 grama po šolji. Neki brendovi koriste visoko prerađeni izolat sojinih proteina da bi to postigli, dok drugi koriste celu soju. Preporučljivo je odabrati brend, čije mleko je napravljeno od celog organskog zrna.

Sojino mleko je obogaćeno kalcijumom i vitaminom B12. Trenutna istraživanja pokazuju da izoflavoidi soje smanjuju rizik od raka.

Za razliku od drugih mleka na biljnoj bazi (bademovo mleko, ovseno mleko, itd.) Soja se mora prokuvati.

Napomena: Ako želite da izbegnete kontaminaciju glifosatom ili GMO hranom, pobrinite se da je vaše mleko napravljeno od organskih proizvoda soje.

Priprema

Sastojci:

  • 1 šolja orašastih plodova
  • 3 šolje filtrirane vode
  • prstohvat morske soli (opcionalno)
  • stevija za zaslađivanje (opcionalno)

Ostavite 1 šolju oraha potopljenu u 3 šolje vode na 8 sati. Možete ih i oljuštiti. Ljuštenje je lakše ako orahe prvo ispečete ili osušite (u rerni ili šporetu), a zatim umotate i uvaljate u kuhinjskoj krpi. Držite čvrsto i trljajte po stolu, tako da se ljuska može olabaviti i oduvati.

Umutite orahe sa vodom u blenderu. Procedite kroz cedilo(gazu) i istisnite svu tečnost. Ovakvo mleko se može čuvati u frižideru nekoliko dana. Za bogatiji ukus možete dodati sirup, med, datulje, kakao, nanu, kokos, cimet ili vaniliju.

Šta raditi sa ostacima

Nakon što ste napravili biljno mleko i iscedili preostalu tečnost iz smeše, smešu možete osušiti i od nje napraviti brašno.

Kako se pravi brašno od orašastih plodova ili semenki:

Ravnomerno raširite smešu na pleh sa papirom za pečenje, zatim stavite u rernu na 90 stepeni Celzijusa u periodu od 2 sata ili dok se smeša ne osuši.

Proverite da li ima vlage u brašnu, ako brašno ostavlja vlagu na vrhovima prstiju ili stvara lopticu, još uvek treba da se suši.

Čuvajte u staklenoj ambalaži ili u drugoj hermetički zatvorenoj posudi u frižideru radi optimalne svežine.

Brašno se može koristiti u raznim pekarskim proizvodima(hlebovi, kolači, palačinke), ukrasima (prženi na: tortama, kolačima, salatama, kiflicama, supi, itd.), pa čak i u veganskim burgerima.