Zašto treba jesti smokve i kako one pomažu vašem zdravlju

Zašto treba jesti smokve

U 2020. proizvodnja sirovih smokava na svetskom nivou dostigla je 1,26 miliona tona smokava.

Smokve se često nazivaju jednom od „najzdravijih namirnica na svetu“ zbog brojnih zdravstvenih prednosti koje pružaju. Jedna srednja smokva sadrži samo 37 kalorija.

Iako suve smokve možete kupiti tokom cele godine, nema ništa poput jedinstvenog ukusa i teksture svežih smokava. Smokve se dramatično razlikuju u boji i suptilnoj teksturi u zavisnosti od sorte.

Zanimljive činjenice o smokvama

Plod smokve je zapravo obrnuti cvet, jer cveta unutar ploda.

Mediteranska sorta ima ko-evolucionu vezu sa smokvinom osom koja seže u prošlost do postanka sveta. Bez pomoći ose, oprašivanje, a time i reprodukcije, ne bi bilo. Njih dvoje su potrebni jedno drugom da bi preživeli.

Smokve se ne smatraju veganskim proizvodom i vegani ih ne upotrebljavaju.

Oprašivanje smokve je tajanstveno jer je sakriveno od očiju ljudi.

Zbog neobičnog načina na koji se smokva oprašuje — ženka smokvine ose se penje kroz sićušnu rupu na dnu smokve zvanu ostiola kako bi mogla da položi jaja u smokvu, šireći polen kao što to čini — postoji urbana legenda da su mnoge male semenke u smokvi zapravo jaja insekata. Srećom, to nije sasvim tačno. Smokvina osa zaista polaže jaja u smokvu u činu zvanom kaprifikacija, ali to čini u muškim kaprifigama, što se razlikuje od ženskih smokava koje jedemo.

Nutritivne vrednosti Smokvi

Sirove smokve sadrze 79% vode, 19% ugljenih hidrata, 1% proteina, i samo vrlo malu količinu masti od 0.3%.

Smokve su umeren izvor dietetskih vlakana (preko 20% potrebnog dnevnog unosa) i 310 kilodžula (74 kalorije) energije na 100 grama.

Suve smokve imaju samo 30% vode, i mnogo veći sadržaj ugljenih hidrata od čak 64%, sadržaj proteina od 3% i sadržaj masti od 1%. U porciji suvih smokava od 100 grama ima 1.041 kJ (249 kalorija), suve smokve su pune dijetalnih vlakana (preko 20% potrebnog dnevnog unosa).

Smokve su dobar izvor vitamina K i minerala kalcijuma, magnezijuma, kalijuma i mangana. U stvari, oni sadrže jedan od najvećih izvora biljnog kalcijuma. Smokve su takođe odličan izvor antioksidanata.

Kako smokve mogu pomoći

Pomoć u prevenciji raka, redovna konzumacija smokava može smanjiti rizik od
raka dojke i raka debelog creva.

Konzumacija smokava snižava holesterol, a u tome joj pomažu rastvorljiva vlakna koja se nalaze u smokvama i koja se zovu pektin.

Sprečavaju visok krvni pritisak i srčani udar. Sadržaj kalijuma, omega 3 i omega 6 masnih kiselina na plodu smokve pomažu u održavanju krvnog pritiska.

Smanjite umor, poboljšajte pamćenje mozga i sprečite anemiju.

Pomaže u gubitku težine, zbog visokog sadržaja vlakana.

Šta kaže Sveto Pismo o smokvama

U Svetom pismu se na nekoliko mesta pominje smokva.

Prva knjiga Mojsijeva ili U početku 3:7

7 Tada su im se otvorile oči i shvatili su da su goli. Zato su spleli smokvino lišće i napravili sebi pokrivala za bedra.

Peta knjiga Mojsijeva ili Ovo su reči 8:7-8

7 jer te Gospod, tvoj Bog, vodi u dobru zemlju, u zemlju potoka, izvora i dubokih voda koje izviru u dolinama i u brdima, 8 u zemlju pšenice, ječma, vinove loze, smokava i narova, u zemlju maslina i meda

Knjiga proroka Miheja 4:4

4 Svako će sedeti pod svojom lozom i pod svojom smokvom i niko ih neće plašiti, jer to su reči iz usta Gospoda nad vojskama.

Tekstovi su preuzeti iz novog savremenog prevoda Svetog Pisma