Malo više o jajima i njihovoj hranljivoj vrednosti

Da li ste se nekad zapitali kako se zove taj beli žilavi komadić pričvršćen za žumance ili šta je belance? Evo svega što ste ikada želeli da znate o jajima a verovatno i malo više!

Od čega se sastoji jaje

Ljuska: Prva linija odbrane jajeta od ulaska bakterija je ljuska. Može biti bele ili braon boje, u zavisnosti od rase kokoške; hranljiva vrednost jajeta je ista. Otprilike 10.000 sićušnih pora omogućava ulazak i izlazak vlage i gasova.

Vazdušna komora: Formira se na širokom kraju jajeta dok se hladi nakon polaganja. Što je jaje sveže, vazdušna komora je manja.

Albumen: Albumen je belance i predstavlja 2/3 težine jajeta. Postoje dva sloja: unutrašnji i spoljašni. Uglavnom napravljen od vode, visoko kvalitetnih proteina i minerala.

Membrana žumanca (vitelinska membrana): Okružuje i drži žumance. Što je jaje sveže, to je membrana jača.

Žumance: Žumance je glavni izvor vitamina i minerala i predstavlja 1/3 težine jajeta. Boja varira od svetlo žute do tamno narandžaste, u zavisnosti od hrane kojom se hrani kokoška. Boja žumanca ne utiče na hranljivu vrednost jaja.

Halaza (pupčana nit): Par spiralnih traka koje pričvršćuju žumance u centar gustog belanca. Što je jaje sveže, to su pupčane niti istaknutije.

Membrana ljuske: druga linija odbrane jajeta od bakterija. Na unutrašnjoj strani ljuske nalaze se dve membrane: spoljašna koja se lepi za ljusku i unutrašnja koja okružuje belance.

Nutritivne zanimljivosti

Dva velika jaja (105 g) sadrže 13 g proteina i samo 160 kalorija. Kanadski vodič za hranu smatra da su jaja vredan izvor visoko-kvalitetnih proteina.

Nutritivna vrednost u 105 g

Kalorije160 kcal
Masti11 g
Holesterol400 mg
Natrijum130 mg
Ugljeni hidrati1 g
Proteini13 g
Nutritivna vrednost u 105 g

Vitamini i minerali koji se nalaze u jajima i kako oni pomažu vašem organizmu

Gvožđe

Prenosi kiseonik do ćelija, pomaže u sprečavanju anemije

Vitamin A

Pomaže u održavanju zdravog tkiva kože i očiju; od izuzetne je koristi u noćnom vidu

Vitamin D

Jača kosti i zube; može pomoći u zaštiti od određenih karcinoma i autoimunih bolesti

Vitamin E

Antioksidant koji igra ulogu u održavanju dobrog zdravlja i pomaže u prevenciji bolesti

Vitamin B12

Pomaže u zaštiti od srčanih bolesti

Folat ili vitamin B9

Pomaže u proizvodnji i održavanju novih ćelija; pomaže u prevenciji jedne vrste anemije, pomaže u zaštiti od ozbiljnih urođenih mana ako se uzima pre trudnoće i tokom prva 3 meseca trudnoće

Protein

Neophodan za izgradnju i popravku mišića, organa, kože, kose i drugih telesnih tkiva; potreban za proizvodnju hormona, enzima i antitela; telo lako apsorbuje proteine u jajima

Selen

Zajedno sa vitaminom E deluje kao antioksidans i pomaže u sprečavanju razgradnje telesnog tkiva

Lutein i zeaksantin

Održava dobar vid; može pomoći u smanjenju rizika od očnih bolesti povezanih sa starenjem, kao što su katarakta i makularna degeneracija

Holin

Igra snažnu ulogu u razvoju i funkciji mozga

Koja je razlika između smeđih i belih jaja?

Osim boje ljuske jajeta, mala je razlika između smeđih i belih jaja. Boja ljuske jajeta zavisi od rase kokoške. Uopšteno govoreći, jaja sa belom ljuskom potiču od kokošaka sa belim perjem, dok smeđa jaja proizvode kokoške sa smeđim perjem. Nutritivno, i smeđa i bela jaja su identična osim ako hrana nije poboljšana.

Jaja koje veličine treba da koristim?

Možda ste primetili da jaja u vašoj prodavnici dolaze u različitim veličinama. U Srbiji, sva jaja su kategorisana po težini, a ne po veličini ili obliku, tako da ponekad jaja u istoj kutiji mogu izgledati različite veličine, ali će njihova težina uvek biti u istom opsegu.

Sledeće minimalne težine se koriste za klasifikaciju jaja u Srbiji:

Oznaka S – ispod 53 grama

Oznaka M – između 53 – 63 grama

Oznaka L – između 63 – 73 grama

Oznaka XL – preko 73 grama

Oznake za poreklo jaja

0 – Jaja iz organskog uzgoja

1 – Jaja iz slobodnog uzgoja

2 – Jaja iz podnog uzgoja

3 – Jaja iz kaveznog uzgoja

Osim ukoliko nije drugačije naznačeno, većina recepata je napisana sa upotrebom velikih jaja. Generalno, jaja sa oznaka M i L mogu se koristiti umesto velikih jaja za recepte, osim ako ne radite sa umućenim belancima.

Orginalni tekst je preuzet sa portala eggs ca, prerađen i preveden za potrebe posetilaca sajta.