Da li su kesteni zdravi i treba li ih uvrstiti u ishranu

Kesten

Kesten je listopadno drvo iz porodice bukve (Fagaceae), poreklom iz umerenih regiona severne hemisfere. Plodovi kestena sadrže jestive orahe koji su umotani u bodljikavi oklop.

Većina vrsta kestena su visoka stabla, obično sa izbrazdanom korom kod starijih drveća. Nazubljeni listovi su u obliku koplja do donekle ovalni. Bodljikavi oklop okružuje jedan do sedam orašastih plodova, u zavisnosti od vrste, i puca kad dostigne zrelost. Većina muških cvetova su dugi i uspravni; ženski cvetovi su raspoređeni pojedinačno ili u grozdovima. Seme brzo gubi vitalnost i obično brzo klija nakon što padne na zemlju u jesen.

Postoje četiri glavne vrste kestena: kineski kesten, japanski kesten, evropski kesten i američki kesten.

Američki kesten je nekada bio uobičajen širom istočnih Sjedinjenih Država, ali ga je skoro uništila gljivična infestacija početkom 1900-ih. Evropski kesten, Castanea sativa, najčešći je i predstavlja većinu kestena koji se danas prodaju u prodavnicama.

Evropski kesten (Castanea sativa), visok 30 metara, poreklom je iz Evroazije i severne Afrike; često se naziva slatkim, španskim ili evroazijskim kestenom. Orašasti plodovi kestena imaju lokalni značaj kao hrana i izvoze se u velikim količinama. Sitni orasi kestena se koriste kao hrana za stoku ili se melju u brašno. Evropski kesten takođe proizvodi korisno drvo.

Zdravstvene prednosti, ishrana i upotreba kestena

Kesteni, sa malo masti i visokim sadržajem vitamina C, sličniji su voću nego pravim orašastim plodovima. Imaju bodljikavi oklop i tamnosmeđu ljusku, koje se moraju ukloniti pre jela.

Kesteni su bili izvor hrane hiljadama godina. Mogu se jesti sirove, pečene, mljevene u brašno ili umešane u peciva. Rastu na drveću iz roda Castanea, a mnoge vrste u ovoj grupi mogu da žive impresivnih 500 godina ili više.

Kesteni su bogati vitaminom C, što ih čini jedinstvenim među orašastim plodovima. U stvari, pola šolje sirovih kestena daje vam 35 do 45 procenata dnevnog unosa vitamina C.

Kesten ima manje kalorija od mnogih drugih vrsta orašastih plodova. Dobar su izvor aminokiselina, mononezasićenih masnih kiselina, antioksidanata, fenola i vitamina C.

Kesteni gube dio vitamina C ako ih kuvate ili pečete, ali i dalje imaju od 15 do 20 procenata vašeg dnevnog unosa ovog zdravog vitamina. Da biste zadržali više vitamina C u kestenima prilikom kuvanja, možete ih peći na nižim temperaturama ili koristiti dehidrator za sušenje hrane.

Kesteni ostaju dobar izvor antioksidanata, čak i nakon kuvanja. Oni su bogati galnom i elaginskom kiselinom – dva antioksidansa čija se koncentracija povećava kada se kuvaju.

Kesteni imaju ove dodatne zdravstvene prednosti:

Podržavaju zdravlje srca

Antioksidansi i minerali poput magnezijuma i kalijuma pomažu u smanjenju rizika od kardiovaskularnih problema, kao što su bolesti srca ili moždani udar. Kesteni su dobar izvor ovih hranljivih materija i mogu pomoći u poboljšanju zdravlja srca.

Poboljšavaju varenje

Kesteni takođe mogu pomoći u poboljšanju varenja. Ovi orašasti plodovi su dobar izvor vlakana, koja vam pomažu da imate redovnu stolicu i podržavaju rast zdravih bakterija u crevima. Kesteni su takođe bez glutena, što ih čini zdravim izborom za osobe sa celijakijom.

Kontrolišu šećer u krvi

Vlakna u kestenima takođe mogu pomoći u balansiranju šećera u krvi. Unos hrane bogate vlaknima osigurava da vaše telo polako apsorbuje skrob. Ovo pomaže da se izbegnu skokovi šećera u krvi, što može biti opasno za osobe sa dijabetesom. Osim toga, kesteni imaju nizak glikemijski indeks od 54. Hrana sa nižim glikemijskim indeksom neće izazvati velike promene u nivou šećera u krvi kada ih jedete.

Koje vitamine i minerale možete pronaći u kestenima

 • Vitamin C
 • Vitamin E
 • Vitamin A
 • Vitamin B kompleks
 • Kalcijum
 • Magnezijum
 • Cink
 • Gvožđe
 • Bakar
 • Mangan

Hranljive materije po porciji

Jedna četvrtina šolje sirovog kestena sadrži:

 • Kalorije: 77
 • Proteini: 1 gram
 • Masti: 1 gram
 • Ugljeni hidrati: 17 grama
 • Vlakna: 3 grama
 • Šećer: 0 grama
 • Holesterol: 0 miligrama
 • Natrijum: 1 miligram

Jedna četvrtina šolje pečenog kestena sadrži:

 • Kalorije: 88
 • Proteini: 1 gram
 • Masti: 1 gram
 • Ugljeni hidrati: 19 grama
 • Vlakna: 2 grama
 • Šećer: 4 grama
 • Holesterol: 0 miligrama
 • Natrijum: 1 miligram

Stvari na koje treba paziti

Sirovi kesteni su bezbedni za jelo za većinu ljudi. Međutim, oni sadrže taninsku kiselinu, što znači da mogu izazvati iritaciju stomaka, mučninu ili oštećenje jetre ako imate bolest jetre ili imate mnogo problema sa bubrezima.

Pošto sirovi kesteni imaju visok sadržaj gorkih tanina, možda bi radije da ih ispečete pre jela. Ovo povećava njihov sadržaj šećera i dodaje dašak slatkoće.

Kada kupiti najbolje kestene

Potražite sirove kestene u prodavnicama od oktobra do decembra, kada su najsvežiji i najhranljiviji. Možete ih pronaći u mnogim supermarketima, specijalizovanim prodavnicama i poljoprivrednim pijacama. Većina kestena koji se prodaju u prodavnicama su evropski kesteni koji se uzgajaju u Italiji, ali ih uzgajaju i neki farmeri u Srbiji.

Kako spremiti kestene

Sirovi kesteni nisu najpogodniji za jelo, tako da je važno skuvati kestene pre serviranja. Najbolji načini kuvanja vam omogućavaju da kuvate orah u ljusci, a zatim ga uklonite kada omekša. Moraćete da koristite oštar nož da isečete horizontalnu liniju duž ravne strane pre pečenja ili kuvanja. Ovo sprečava da kesteni puknu i olakšavaju im ljuštenje.

Kako da skuvate kestene

Da biste potpuno skuvali kestene, dinstajte 15 do 30 minuta, a zatim ih ogulite i uživajte. Nemojte se razočarati ako se raspadnu dok ih gulite jer će biti veoma mekane. Kuvanje orašastih plodova dok ne budu potpuno kuvani je najbolji način kada ćete kestene gnječiti ili napaviti pire od kestena.

Pažljivo izvadite nekoliko odjednom i oštrim nožem skinite ljusku i kožu. Kako se ohlade, teže ih je oguliti, pa ih držite u vrućoj vodi dok ne budete spremni da ogulite (bez opekotina prstiju!).

Kako ispeći kestene

Da biste ispekli kestene, napravite horizontalni rez preko kestena. Mogu potencijalno eksplodirati od unutrašnjeg pritiska ako se ne probuše. Stavite u pleh za pečenje u prethodno zagrejanu rernu, povremeno mešajući. Poslužite i ogulite vruće.

Za pečenje na vatri najbolje koristiti roštilj, Kao i kod drugih metoda pečenja, napravite rezove na kestenima i stavite ih na roštilj preko užarenog uglja. Povremeno ih promešajte i pecite dok ne omekšaju.